BellenLocatie | Menu menu button

Stoppen met roken

Roken is ongezond. Dat weet eigenlijk iedereen. Stoffen in tabaksrook zoals nicotine, koolmonoxide en teer zorgen voor ernstige ziekten, hoge bloeddruk, schade aan de bloedvaten en een slechte conditie. Toch rookt 24% van alle Friezen boven de achttien jaar. Ongeveer de helft van deze rokers wil graag stoppen. Dat is een goed plan!

Stoppen met roken

Eerlijk is eerlijk: stoppen met roken is niet gemakkelijk. Maar wel zeer de moeite waard. Want stoppen met roken draagt bij aan een goede gezondheid. Die van jou, maar ook van de mensen om je heen. Maar hoe pak je dat aan? Op welke manier heeft je stoppoging de grootste kans van slagen? Hoe houd je het vol? Wij bieden je daar handvatten voor. Kijk voor meer informatie ook op de website Ikstopnu.nl.

Met of zonder hulp?

Je stoppoging heeft meer kans van slagen als je gebruik maakt van ondersteuning en begeleiding. Ook je zorgverzekeraar helpt jou: begeleiding bij stoppen met roken wordt namelijk vergoed vanuit het basispakket. Let op: het valt vrijwel altijd onder het eigen risico.

Als je wilt stoppen zonder begeleiding, dan kun je dat bijvoorbeeld doen met behulp van het boek ‘Nederland Stopt! Met roken’. Dit is een handboek voor mensen die op eigen kracht willen stoppen met roken.

Groepstraining Voel je vrij!

Stoppen met roken en leefstijltraining.

Een groep gelijkgestemden om je heen helpt je om je doel te bereiken. Als je in groepsverband wilt stoppen met roken, dan kan dat in de training ‘Voel je vrij! Stoppen met roken en leefstijltraining’. Alle deelnemers van de training starten gelijktijdig en gaan dus tegelijkertijd door dezelfde fasen van stoppen met roken. En dat is fijn, want zo help je elkaar. In de training is er naast aandacht voor alle facetten van het stoppen met roken, aandacht voor positieve leefstijlverandering. In tien weken zijn er zeven bijeenkomsten.

De GGD Fryslân organiseert dit soort bijeenkomsten, heb je vragen, wil je meer informatie? Neem dan telefonisch contact op met GGD Fryslân via 088 22 99 444 of mail je naam en telefoonnummer naar stoppenmetroken@ggdfryslan.nl

Stoppunt GGD Fryslân

Wil je met iemand praten over hulp bij het stoppen met roken? Dat kan. Bij het Stoppunt van GGD Fryslân krijg je advies en informatie op maat. Neem voor een afspraak telefonisch contact op met GGD Fryslân via 088 22 99 444 of mail je naam en telefoonnummer naar stoppenmetroken@ggdfryslan.nl.

Training voor zwangeren

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je baby. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Om je daarin te begeleiden organiseren wij de training ‘Stoppen met roken. Dat bevalt goed!’. Samen met andere zwangere vrouwen krijg je hulp bij het stoppen.

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van een uur. Daarna zijn er twee terugkombijeenkomsten van drie kwartier. De kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je je aanmelden of heb je vragen? Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 22 99 444 of mail je naam en telefoonnummer naar stoppenmetroken@ggdfryslan.nl.

Informatie voor ouders

Als ouders wil je natuurlijk voorkomen dat je kind gaat roken. Dat is lastig want juist in de puberteit gaan veel jongeren experimenteren met roken. Het gesprek met een puberend kind aangaan valt niet altijd mee. De website rokeninfo.nl je kan je daarbij helpen. 

Informatie voor jongeren

Roken is voor jongeren extra schadelijk. Dit komt omdat je lichaam nog in ontwikkeling is. Voor jongeren zijn er verschillende betrouwbare websites waar je terecht kunt voor informatie over roken. Daar staat ook informatie over de shisha pen, de e-sigaret en de waterpijp. Een daarvan is JouwGGD. Je kunt er informatie lezen, video’s bekijken of je vraag stellen aan een arts of verpleegkundige. Deze chatfunctie is anoniem. JouwGGD heeft ook een Facebookpagina. Ook kun je de website rokeninfo.nl bezoek voor meer informatie.

Jongeren en stoppen met roken

Voor jongeren die willen stoppen met roken is er een gratis app ontwikkeld: Stopstone  

Kom langs

Route

Route
Sewei 3
8501 SP Joure
0513 417 648
info@swimfun.nl > Bekijk route

Bomen
Volg ons

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het Swimfun nieuws en als eerste alle promoties ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Social media

Volg ons op de sociale netwerken, en kom als eerste alle nieuwtjes te weten. Ook maak je kans op leuke prijzen!